Коя е най-сигурната и печеливша работа?

Почти всеки човек преди да започне работа иска да е сигурен, че тази работа ще му осигури прехрана за целия му живот. И докато през 1950 година един работник в стоманолеярен завод или в завод за радиоелементи, е можел да бъде сигурен, че през целия си живот той ще може да работи на това работно място и да се пенсионира там, то в днешно време ситуацията е коренно различна.

Благодарение на бързото развитие на икономиката и технологиите, един човек не може да бъде сигурен за работата си за повече от 10 години, дори в някои случаи 5 години, не може да е сигурен, че висшето му образование ще му подсигури живота. Също така не може да е сигурен, че придобитата квалификация на старото работно място ще му задържи стандарта на живот и ще го повиши. И всичко това е благодарение на бързата промяна на браншовете. И всички придобити знания на работника през времето, в което е работил, не само че не му помагат да продължи да се реализира занапред, а напротив – обикновено го дърпат надолу, защото са знания, които са придобити за неработещ бранш и човек трудно може да ги изчисти и да придобие нови знания.

Поради тази причина в днешно време освен лекари, адвокати и търговци, никой не може да бъде сигурен дългосрочно за своята работа. За лекарите и адвокатите е ясно, а защо търговците да са сигурни, че ще имат препитание за цял живот? Според повечето хора търговията е професия, с която се занимават хора, които не могат да се занимават с нищо друго. Така ли е в действителност или имаме погрешно вярване и отношение към търговията? В Античността професията на търговеца е била една от най-уважаваните и престижни професии, но в Средновековието се променя общественото устройство и се обособяват три основни касти.

Първата е кастата на аристократите – това са хората, които заради своята родствена линия имат права върху градовете и земята, която обработват селяните. Те се издържат като събират данъци от градското население и от селяните. Колкото повече земя имал един аристократ, толкова повече данъци събирал и заемал по-високо място в обществото. За аристократите е било най-голямо унижение да се налага да работят, да извършват търговска дейност, защото това означавало, че те нямат достатъчно земя, от която да се изхранват.

Втората каста е била на духовенството. На тях също не им се е налагало да работят, защото са събирали пари от църковни данъци, продавали са индулгенции (документи, които опрощават греховете на хората срещу дарена на църквата сума пари). Духовенството се е издържало от вярата на хората. За него също е било неморално да се извършва търговска дейност.

Тъй като все пак е трябвало да се търгува, дейността е останала да се извършва само от третата каста – кастата на простолюдието. Самото име на кастата е показателно за отношението към търговията. И в днешно време е останало това разбиране, че търговската дейност се извършва от един вид простите хора. Но какво всъщност са правели така нареченото простолюдие. Те са извършвали търговска дейност и са натрупвали огромни капитали. За сравнение богатите хора са водели неправилен начин на живот с огромни разхищения, без никакво инвестиране и управление на средствата и постоянно са имали нужда от нови средства, които са взимали под формата на заеми от търговците. Това е било характерно дори за кралете и императорите и в крайна сметка всичките им решения и заповеди са били продиктувани точно от това простолюдие, което се е занимавало с търговия. Такъв пример е Якоб Фугер – един от най-богатите хора на всички времена. В днешни пари неговото състояние се развнява на 400 млрд евро и той е управлявал 2% от икономиката на Европа. Заради това, че определени крале са му дължали пари, за първи път е наложено ембарго на един крал, който не е бил коректен с търговеца. Във всяко едно общество истинската власт принадлежи на хората с пари.

Нека да видим дали и в днешно време е така. Например аз съм добър търговец, мога да продавам и съм успешна в моя бранш. Моят шеф не ме харесва и ме уволнява. Дали ще ми е трудно да си намеря работа. Единственото, което ми е необходимо е да намеря фирма и продукт, които наистина ми харесват и смятам, че клиентите ще имат полза от тях. След като си набележа такава фирма, намирам собственика, отивам при него и му правя бизнес предложение – “Вижте Господин Собственик аз се казвам Михаела Савова и съм търговец. В момента съм безработна и ви предлагам да работя за вас, но първо искам да уточня, че аз не искам твърда заплата, не искам да поемате никакъв ангажимент към мен. Единственото, което ви предлагам е да увелича печалбата ви с 100 хил лева и от тях вие да ми платите 30 хил лева, затова че съм ви увеличила печалбата като съм продала повече продукти на вашите клиенти”. Дали има нормален човек, който да ми откаже да ме вземе на работа без никакъв ангажимент , а аз да му предложа да си повиши чистата печалба с 70 хил лева. От моята практика не съм срещала такъв човек. Всеки иска да печели повече. Единственото, което трябва да направя аз, е да съм наистина добър търговец, за да мога да продам продуктите. И ето как аз винаги ще имам сигурност, никога няма да се притеснявам, че някой може да ме уволни, че фирмата, в която работя ще фалира, че ще дойде криза. По време на криза фирмите съкращават служителите си понеже няма достатъчно продажби. Тогава се увеличават спестяванията на хората и те намаляват своята покупателна инициативност. Ако в една фирма отиде търговец и предложи да увеличи продажбите в такъв момент, естествено, че всеки работодател ще го назначи на работа. Така аз не мога да загубя работата си и в период на най-тежка криза, защото фирмите ще имат нужда от мен. Поради тази причина да си търговец е най-сигурната професия.

Ако искате да имате неограничена власт върху живота си, насочете се към търговската дейност, защото тя ви дава възможност да си изкарвате неограничени доходи, да се развивате, да се научите как да работите и правилно да управлявате парите си. Ако искате да научите работеща система за развитие и придобиване на търговски умения и да сте сигурни, че в целия си живот ще имате сигурна и доходна работа, можете да се свържете с мен.

 

към начало